Prints of Andy Warhol and other PopArtists | schrijver

Prints of Andy Warhol and other PopArtists | schrijver

Research en tekst voor de catalogus ‘Prints of Andy Warhol and other PopArtists’, behorende bij de gelijknamige tentoonstelling in de Beurs van Berlage in Amsterdam (2017).

PopArt

Popular Art of PopArt. Halverwege de jaren 50 ontstaat in New York City een nieuwe stroming in de kunstwereld, een belangrijke en echte vernieuwing in de omvangrijke geschiedenis van de kunst. PopArt is jong, sexy, brutaal, grappig, controversieel – een product van de tijdsgeest van vrijheid en seksuele revolutie. PopArt viert hoogtij in de roerige jaren zestig op een voedingsbodem van seks & drugs & rock-‘n-roll. Nooit eerder is kunst visueel zo nauw verbonden geweest met zowel de straat als met de wereld van glamour en glitter. De nieuwe kunststroming wordt wereldwijd een groot succes. De ongekroonde koning van Popart heet Andy Warhol (1928-1987), de Picasso van de Nieuwe Wereld.

Amerika kwam als overwinnaar uit de Tweede Wereldoorlog en speelde vanaf dat moment een dominante rol op het wereldtoneel. De jaren vijftig wordt gekenmerkt door een sfeer van grote vooruitgang en toenemende vrijheid. De consumptie maatschappij was geboren en de popcultuur werd een feit. De avant-garde in de kunst verplaatste zich van Europa naar Amerika. Het oorspronkelijk Europese abstract expressionisme van Jackson Pollock, Willem de Kooning en Mark Rothko kreeg voet aan de grond, maar hun hyperserieuze, abstracte werken vertegenwoordigden niet wat zich op dat moment afspeelde in de maatschappij. Het naoorlogse Amerika van vooruitgang en vernieuwing vroeg om meer optimisme en verjonging en rukte zich los van de gevestigde kunstwereld. PopArt betekende een breuk met Europa – de Amerikaanse avant-garde was geboren.

PopArt bracht in de jaren zestig een omwenteling in de kunstwereld teweeg. De stroming was laagdrempelig en herkenbaar door onderwerpen uit de massamedia: reclame, stripbladen, filmsterren. Ook alledaagse consumptie stond in the picture: Campbell soepblikken, Coca Cola flesjes, Brillo sponsjes enzovoort. Daarnaast waren Hollywoodfilmsterren en sensatiefoto’s uit de krant geliefde onderwerpen. De elite was in verwarring gebracht en zag PopArt als antikunst. Het werk heeft inderdaad geen diepere betekenis, het zijn beelden en producten uit het dagelijks leven van iedere Amerikaan. De sfeer is zowel relativerend, anarchistisch als sensationeel.

… de volledige tekst staat in de 100 pagina’s dikke catalogus, voorzien van prachtig beeldmateriaal. Te koop in de Beurs van Berlage in Amsterdam tijdens de tentoonstelling ‘Prints of Andy Warhol and other Popartists’, tot en met 30 september 2017